Esélyegyenlőség

esely
Fogyatékossággal élő vizsgázóink számára is igyekszünk biztosítani az egyenlő esélyeket. A vizsgára jelentkezés határidejéig szíveskedjen eljuttatni az orvosszakértői vélemény másolatát a választott vizsgahelyre. Kérjük, csatoljon hozzá egy kérvényt, amelyben leírja, hogy milyen segítségre lenne szüksége a vizsgán. Az eljárás díjtalan. Utólagosan leadott igazolás alapján nem vehetők igénybe a kedvezmények, ez esetben csak arra van lehetőség, hogy díjmentesen halaszthat a következő vizsgaidőszakra.

A következő könnyítésben részesülhetnek a jelöltek:


Diszlexia, diszgráfia esetén

Olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, beszédkészség

  • speciális vizsgakörülmények: külön terem, igény szerinti szünetekkel
  • 30% többletidő
  • szövegszerkesztő (saját laptop) használata: elektronikus szótár használatának lehetősége
  • helyesírás méltányos elbírálása
  • türelmes vizsgáztatók: vizsgáztatóink odafigyelnek, hogy lassabb tempóban beszéljenek, és legyen a jelöltnek lehetősége visszakérdezni, amennyiben valamit nem ért.

Olvasáskészség, íráskészség, beszédértés

diszlexiásbarát vizuális megjelenítés (nagyobb betűméret, diszlexiások által könnyebben olvasható betűtípus, 1,5 sorköz, sorkizárás nélküli szerkesztés, krémszínű vizsgalap)

Angol B2 Mintafeladat diszlexiabarát betűtípussal:   Reading   Writing

Beszédértés

gépi hang helyett felolvasás, amennyiben a szakvélemény ezt jelzi

A jelentkezéshez csatolni kell a  szakvéleményt , és ki kell tölteni a Kérelem kivételes eljárásra menüpontban lévő űrlapot, ahol jelezni kell a laptophasználat igényét.

Halláskárosodás esetén

a beszédértés szövege kettő helyett három alkalommal kerül lejátszásra. Lehetőség van fülhallgató igénybe vételére, illetve kérhető a külön teremben történő hangos lejátszás is. Kifejezetten súlyos hallássérülés esetén (orvosi szakvélemény alapján) kérésre felolvasó szaktanárt biztosítunk, így téve lehetővé a szájról olvasást. Ha a jelölt igényli, vizsgázhat partner nélkül beszédkészség vizsgarészből.

Látássérülés esetén

speciális formátumú vizsgaanyagot készítünk: nagyobb (megválasztható) betűmérettel és sorközzel szerepelnek a feladatok a könnyebb olvashatóság érdekében. A beszédkészség kivételével a vizsgarészek időtartama 30%-kal meghosszabbítható.

Vak vizsgázónak

a beszédértés vizsgarészen segítő személy állhat rendelkezésére, aki lejátssza a felvételt, majd felolvassa a kérdéseket. Az írásban mért készségek esetén a jelöltnek rendelkeznie kell saját, írás-beszéd átalakító laptoppal.

Mozgáskoordinációs zavar esetén

a nehézkes kézírás helyett megengedett a saját laptop használata, ebben az esetben papír formátum helyett CD-n biztosítjuk a feladatsort. A beszédkészség kivételével a vizsgarészek időtartama 30%-kal meghosszabbítható.

loading
loading