A vizsga célcsoportja

ECL nyelvvizsgára minden, a jelentkezés naptári évében 14. életévét betöltött személy jelentkezhet. Az ECL nyelvvizsga egynyelvű, papíralapú vizsga, amelynek célja az általános nyelvtudás felmérése négy KER szinten: A2, B1, B2 és C1. A vizsgafeladatok mindennapi, valós helyzetekre és a vizsgázók kommunikációs kompetenciáira összpontosítanak. Az ECL vizsga általános nyelvvizsga: nem korosztály-, nem-, kultúra-, ország- vagy szakmaspecifikus.

A német nyelvi ECL vizsgák célcsoportja, valamint a nyelvvizsga-bizonyítványok felhasználása és elfogadása

A német nyelvi ECL nyelvvizsgák olyan 14 év feletti kamaszok és felnőttek számára alkalmasak, akik:

  • Német mint idegen nyelvet tanultak vagy tanulnak, és egy adott KER szinten bizonyítani szeretnék német nyelvtudásukat a következő készségek esetében: olvasáskészség, íráskészség, beszédértés és beszédkészség.
  • Javtani szeretnék tanulmányi/akadémiai vagy foglalkoztatási/szakmai lehetőségeiket, ezért általános német nyelvvizsga-bizonyítványra van szükségük, amely egy adott KER szinten igazolja a nyelvtudásukat.
  • Németországba vagy Svájcba szeretnének letelepedni, vagy olyan vízum-, honosítási és/vagy állampolgársági eljárás alatt állnak, amely megköveteli a német mint idegen nyelv általános nyelvtudásuk hitelesítését.

A németországi Szövetségi Külügyminisztérium (Auswärtiges Amt), a Német Nagykövetségek és a svájci Migrációért Felelős Államtitkárság (Staatssekretariat für Migration SEM) elfogadja a német ECL bizonyítványt az általános német nyelvtudás igazolásaként.

A Németországba történő bevándorlás esetében a Szövetségi Külügyminisztérium (Auswärtiges Amt) 2021 áprilisa óta ismeri el az ECL bizonyítványokat vízumkérdésekben.

(https://www.auswaertiges-amt.de/blob/207816/71848fd0f126c2c1a48fcea7122fb2ca/visumhandbuch-data.pdf).

A Német Nagykövetségek elfogadják az ECL bizonyítványt általános német nyelvi ismeretek igazolásaként.

Svájcban a Migrációért Felelős Államtitkárság (Staatssekretariat für Migration SEM) 2021 áprilisa óta fogadja el az A2-C1 szintű ECL bizonyítványokat a tartózkodási és letelepedési engedélyek kiadásakor, valamint a honosítások esetében (https://fide-service.ch/de/sprachnachweise/anerkannte-sprachzertifikate).

loading
loading